Reisadvies

Nuttige informatie voor jouw reis en verblijf

 1. Welkom
 2. Reisadvies

Reisadvies

Lees onze extra tips voor een zorgvrije vakantie

Klik op jouw landkeuze

Nodige documenten

Je hebt enkel een internationaal reispaspoort nodig voor Oezbekistan. Het paspoort moet wel nog 6 maanden geldig blijven na de laatste dag van je reis. Inwoners van de Europese Unie hebben geen visum nodig voor een verblijf van maximum 30 dagen.

Registratie

Toeristen moeten zich elke dag registreren. Als je in een hotel verblijft zal het personeel dit automatisch in orde brengen. Je ontvangt een afgestempeld bewijs van registratie met vermelding van de data van je verblijf via onze lokale partnerorganisatie.

Advies

Houd deze bewijzen bij in jouw paspoort, want ze kunnen door de douane gecontroleerd worden. Als je de papieren kwijt bent, kan je een boete krijgen.

Vluchten

We bieden zowel reizen aan met als zonder vlucht.

Als je een reis boekt zonder vlucht:

 • Boek je vliegticket zo snel mogelijk nadat je jouw reis met Silk Voyage hebt vastgelegd (heen- en terugvlucht Brussel – Tasjkent).
 • Upload jouw e-ticket, zodat we de planning van je reis kunnen afronden.

Tip: Dit zijn de drie voornaamste luchtvaartmaatschappijen die directe vluchten naar Tasjkent aanbieden:

Je kan vluchten via ons boeken. Dankzij onderhandelingen met onze partners, kunnen we gunstige tarieven bieden.

Als je een reis boekt met vlucht:

 • Laat ons via het Vluchtinformatie-formulier weten wat jouw vluchtvoorkeuren zijn. Onze klantendienst zal voor jouw de meest geschikte reistijden, luchtvaartmaatschappij en reisroute voorstellen, tegen de meest voordelige prijs.
 • Wanneer de laatste betaling (tweede betaling 60%) van de tour is gedaan, ontvangt u gedetailleerde documentatie van uw tour, inclusief de vliegtickets met 7-10 werkdagen voor de vertrekdatum.
 • Afhankelijk van het aanbod van onze vluchtmakelaar, kan er ook een annulatie- of reisverzekering bij het ticket zijn inbegrepen. De details van de verzekering zullen dan bij het vliegticket zitten.

We bezorgen je het ticket via e-mail.

Accomodatie

Je zal voornamelijk in kleinere hotels verblijven. Ze zijn erg gezellig en je zal er erg gastvrij ontvangen worden. Zo zal je gemakkelijker contact kunnen leggen met de lokale bevolking en het land beter leren kennen. Af en toe verblijf je ook in een 3- of 4-sterrenhotel, afhankelijk van het “inbegrepen” reisarrangement. Het kan zijn dat je 1 of 2 nachten doorbrengt bij een gastgezin, onder de blote sterrenhemel of in een andere unieke overnachtingsplaats, als je eens zin hebt in iets anders. Nadien zal je weer kunnen rekenen op een comfortabel bed. Voor meer informatie over de accommodatie kunt je altijd jouw tour checken betreffende “inbegrepen” en “niet inbegrepen”.

2-persoonskamers met sanitair zijn in de prijs inbegrepen. Als je alleen reist, deel je een 2-persoonskamer met iemand anders.

Je kan een 1-persoonskamer aanvragen tegen een meerprijs. We zullen proberen om aan uw vraag tegemoet te komen, maar het aantal 1-persoonskamers per reis zijn beperkt. Na jouw boeking, bekijken we de beschikbaarheid. Als we jou geen 1-persoonskamer kunnen aanbieden, heb je het recht om uw boeking te annuleren.

10 dagen voor je vertrek, zal je een overzicht ontvangen van alle hotels waar je zal verblijven.

Gezondheid

Oezbekistan is zeer strikt wat betreft het importeren van medicijnen. Je kan meer informatie vinden op de website van de Dienst Buitenlandse Zaken van België.

Bepaalde medicatie is mogelijk niet in deze lijst opgenomen. Als je dagelijks medicatie moet nemen, informeer je jezelf het best eerst alvorens je reis te boeken.

Medische faciliteiten

Je zal vaak naar afgelegen gebieden reizen, soms op enkele uren afstand van medische faciliteiten, zoals een dokterspraktijk, apotheker of ziekenhuis. Neem altijd een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de ganse reis mee.  Breng altijd de reisgids op de hoogte van een medische aandoening. Bij ernstige medische problemen, zal altijd een lokale dokter worden opgeroepen.

Er zijn geen verplichte inentingen voor Oezbekistan. Vaccinatie tegen hepatitis B is wel aangeraden.

Diarree is een veelgehoorde klacht bij Europese reizigers in Centraal-Azië. Neem zeker een geneesmiddel tegen diarree mee op jouw reis.

Neem contact op met je huisarts of het Intituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest up-to-date informatie:

Taal

De officiële taal van Oezbekistan is het Oezbeeks, een taal van Turkse oorsprong die geschreven wordt in het Latijns alfabet. Ongeveer 85% van de bevolking heeft Oezbeeks als moedertaal. Maar Russisch blijft een van de belangrijkste talen van het land. Aan de meeste toeristische trekpleisters wordt basis Engels ook vrij goed begrepen. Het kan zijn dat je gebaren (of Google Translate) nodig hebt in andere delen van het land. De taalbarrière vormt gelukkig nooit echt een obstakel.

Bagage

De onderstaande lijst geeft een goed beeld van wat je zoal moet meebrengen.

Advies

 • rugzak voor uitstappen
 • kleding:
  • t-shirts en shorten
  • een trui en/of een fleecevest voor ‘s avonds
  • een dunnen regenjas
  • zwemkledij
  • hoofddeksel
  • stevige wandelschoenen
  • gewone schoenen en sandalen
 • drinkfles
 • zonnecrème, zonnebril en muggenspray
 • een geldbuidel of -gordel voor onder je kleding
 • bestek

Bagage neem je me mee in een gemakkelijk draagbare zak, bijvoorbeeld een sportzak, rugzak of een zachte koffer op wieltjes.

Geld wisselen

De officiële munteenheid van Oezbekistan is de Oezbeekse SO’M (UZS). De SO’M is in omloop in bankbiljetten van 100, 200, 500, 1.000, 5.000, 10.000, 50.000 en 100.000 SO’M. Buitenlandse munteenheden kan je wisselen in de meeste hotels en banken. Bankbiljetten moeten onbeschadigd zijn. bankkaarten en reischeques zijn niet populair.

Advies

 • Wissel nooit geld op straat.
 • Zorg dat je altijd cash geld bij je hebt. Je kan geldautomaten vinden in veel hotels en restaurants verspreid over de steden.

Wifi

In de meeste hotels en pensions is de wifi-verbinding zwak. Het uploaden en downloaden van bestanden kan langer duren dan verwacht.  Bereid je voor op een digitale detox!

Eten

De Oezbeekse keuken is een van de meest verfijnde en geurende die je ooit zal proeven. Zelfs als je terug thuis bent, zal je naar meer verlangen. Dit zijn enkele nationale gerechten die je zeker eens moet proberen:

 • plov (pilaf): rijstschotel met ui, wortelen en vlees
 • shurpa: rijke bouillion met groenten en stukjes lamsvlees
 • laghman: handgemaakte noedles, vlees en groeten
 • manti: gestoomde en gevulde deegballetjes
 • somsa (samosa): vleespasteitjes
 • naan: brood
 • shashlik: kebab van lams- of rundsvlees of kip
 • kazan kabob: stoofpot met vlees en groenten
 • shivit oshi: pasta die groen gekleurd wordt met een infusie van dille

Als je veganist of vegetariër bent, kan het helaas moeilijk zijn om geschikte opties te vinden. Dit land houdt ontzettend veel van vlees, en de meeste, zo niet al zijn specialiteiten, bevatten vlees of zijn ermee bereid. Natuurlijk zijn er wel restaurants met vegetarische opties en salades kan je bijna overal krijgen.

Advies

 • Drink geen kraanwater. Plat water en bruiswater zijn overal beschikbaar.
 • Was fruit en groenten voor het te eten.
 • Voor vegetariërs: zeg “bez myasa” wanneer je een salade bestelt. Dit betekent “zonder vlees.” Het kan handig zijn, omdat sommige saladeborden soms ook gesneden vlees bevatten (het toont aan hoeveel de Oezbeken van vlees houden!).

Veiligheid

Oezbekistan is een van de veiligste landen die je kan bezoeken.

Het kan uitpakken met zeer lage misdaadcijfers en heeft geen veiligheidsproblemen zoals je die in veel Europese steden kan tegenkomen. Je zult je nooit bedreigd voelen tijdens een reis in Oezbekistan, zelfs wanneer je ‘s nacht buiten rondwandelt.

Oezbeken zijn dan ook heel hartverwarmend, uiterst vriendelijk en gastvrij en doen er vaak alles om er zich van te vergewissen dat je een geweldige tijd hebt in hun land.

Oezbekistan is een heel veilig land. Je moet je spullen echter niet achterlaten op drukke plaatsen, altijd je documenten meenemen in je zak, maar niet in je rugzak of tas – het risico bestaat dat het wordt gestolen of verloren gaat. In de grote drukke bazaars (markten) let op je zakken.

Advies

Zoals in elk land:

 • Laat geen bagage onbewaakt achter op drukke plaatsen.
 • Draag altijd al je documenten bij jou. Laat ze niet achter in je rugzak of bagage. Ze kunnen gestolen worden of verloren gaan.
 • Pas op voor zakkenrollers op grote drukke markten.

Fooi

Fooien geven is zeker niet verplicht, maar wie iets krijgt, zal al blij zijn met een klein bedrag. Als je tevreden bent van de service mag je chauffeurs, portiers, gidsen en hotelpersoneel zeker een fooi geven. In de meeste restaurants is al een fooi in de rekening inbegrepen.

Kleding

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is Oezbekistan in een vrij liberaal land. Hoewel het grootste deel van de bevolking van het land moslim is, is Oezbekistan officieel een seculiere staat, waar vele culturen en religies naast elkaar leven en er welkom zijn. De Oezbeken beschouwt hun vaderland als seculier en modern en er zijn geen strikte regels over hoe vrouwen zich zouden moeten kleden.
Mensen van de oudere generaties kunnen vreemd opkijken als ze je zien in een korte jurk of topje, maar net als in veel andere seculiere landen is dit eerder te verklaren door culturele verschillen en generatieverschillen, en niet zo zeer door religieuze. Zoals in veel andere landen van de wereld kleedt de oudere generatie in Oezbekistan zich conservatiever en is de jongere generatie veel liberaler.

Advies

 • Draag waarin jij het meest op je gemak voelt, maar houd in gedachten dat Oezbeken hun land niet als een moslimland beschouwen en niet verwachten dat je je kleedt alsof het er wel een is.
 • Neem wel kleding mee die je knieën en schouders bedekt om moskeeën en mausolea te bezoeken. Niemand zal naar je roepen als je dit niet doet, maar het is gewoon een teken van respect.
 • Neem comfortabele kleding en schoenen mee. In de zomer loont het om kleding uit natuurlijke, ademende stoffen mee te nemen.

Weer en beste tijd om te reizen

De beste tijd van het jaar om Oezbekistan te bezoeken is de lente of de herfst: van eind april tot half mei of van eind september tot half oktober is de temperatuur meestal het aangenaamst (ongeveer 14-26°C). Tijdens deze periodes valt er ook weinig regen. Je kan dan van de warmte genieten zonder dat het te heet wordt zoals in de zomer, wanneer de temperatuur kan oplopen tot 40° C. In de winter kan de temperatuur dalen tot -10 °C.

 • Koude periode: november, december, januari, februari
 • Warme periode: maart, april, mei, oktober
 • Warme + hete periode: augustus, september
 • Hete periode: juni, juli

  Advies
 • Gebruik zonnecrème, draag een zonnebril en zet een hoofddeksel op in de warmste periode van het jaar (van mei tot september). Zorg ook dat je dan voldoende gehydrateerd blijft.
 • In de bergen is het meestal veel kouder dan in de steden.
  Als je naar de bergen of de woestijn reist, houd er dan rekening mee dat het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur aanzienlijk kan zijn.

Nodige documenten

U heeft een internationaal reispaspoort nodig voor Kirgizië, dat nog minstens 6 maanden geldig is na uw laatste reisdag. Burgers van de Europese Unie hebben geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 60 dagen. Controleer uw visumvereisten voor Kirgizië op deze website: http://www.evisa.e-gov.kg/index.php.

Registratie

Toeristen moeten zich registreren na 60 dagen verblijf en minder dan 60 dagen verblijf geen registratie nodig. Als je in een hotel verblijft zal het personeel dit automatisch in orde brengen. Je ontvangt een afgestempeld bewijs van registratie met vermelding van de data van je verblijf via onze lokale partnerorganisatie

Vluchten

Wij bieden reizen met of zonder vlucht aan.

Als u een reis zonder vlucht boekt:

 • Boek uw externe vliegtickets zodra u uw reis met Silk Voyage heeft geboekt.
 • Stuur ons uw e-ticket zo snel mogelijk op, zodat wij de door u geboekte tour bij ons kunnen afronden.

Tip: Vier grote luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten naar Bishkek:

 • Turkish Airlines
 • Aeroflot
 • Lucht Astana
 • Pegasus Airlines (lage kosten)

Er zijn geen directe vluchten naar Bishkek vanuit Europa, de verbinding wordt gemaakt in Istanbul, Moskou of Astana.

Als u een reis met vlucht boekt:

 • U kunt bij ons vliegtickets boeken. Wij kunnen u concurrerende vliegtickets aanbieden, dankzij de onderhandelingen met onze partners.
 • Laat het ons weten via het vluchtinformatieformulier als u bij ons vliegtickets wilt kopen. Neem contact met ons op als u hulp nodig heeft van onze klantenservice.
 • Wanneer de laatste (tweede betaling 60%) betaling van de tour is gedaan, ontvangt u gedetailleerde documentatie van uw tour, inclusief de vliegtickets binnen 7-10 werkdagen voor de vertrekdatum.
 • Afhankelijk van het aanbod van onze makelaar kunt u ook profiteren van een annuleringsverzekering en een reisverzekering. De verzekeringsgegevens worden uitge.

Accomodatie

U verblijft voornamelijk in kleine hotels, familie pensions, gastgezinnen, yurt of zelfs tenten, afhankelijk van de route en het type tour dat u kiest. De mate van comfort kan van dag tot dag sterk variëren.

Kleine hotels: Onafhankelijke, vrij kleine hotels, dicht bij de Europese 3-sterren normen, met eigen kamers, privé-toiletten en badkamer. Eenpersoonskameraccommodatie mogelijk. Alle gebruikelijke westerse goederen.

Gastenverblijven & Gastgezinnen: Het comfort kan echt variëren van de ene accommodatie tot de andere. De kamers worden meestal gedeeld met de andere reizigers. Privékamers kunnen op verzoek worden georganiseerd. Eenpersoonskamers zijn niet vooraf te boeken, maar kunnen soms ter plaatse met het gezin worden geregeld. De bedden kunnen klassieke westerse stijl zijn, individuele bedden of toshoks, het typische Kirgizische bed gemaakt van verschillende lagen opgezette tapijten die op de vloer liggen, met dekens en kussens. Een verblijf in een lokale familie is een authentieke ervaring, want reizigers zullen het beste van de Kirgizische gastvrijheid ervaren, iets wat erg belangrijk is voor de Kirgizische bevolking. Hygiënische voorzieningen kunnen zeer beperkt zijn. Sommige gastgezinnen zijn uitgerust met westerse toiletten en badkamers, sommige hebben alleen buiten latrines en een Russische banya beschikbaar. WiFi is willekeurig wijdverbreid, en in de meest afgelegen plaatsen is er misschien geen elektriciteit beschikbaar 24/24u.

Yurts: Yurts zijn meestal alleen beschikbaar voor reizen die plaatsvinden van begin mei tot begin oktober. Yurts zijn meestal prive, maar kunnen worden gedeeld met andere reizigers, zo niet andere optie. Single yurt op aanvraag voorafgaand aan de reis. Bedden kunnen klassieke westerse stijl individuele bedden zijn, of kunnen toshoks zijn, het typische Kirgizische bed gemaakt van verschillende lagen van opgezette tapijten die op de vloer liggen, met dekens en kussens. Yurts worden meestal verwarmd. Een verblijf in de yurt van een lokale familie is een authentieke ervaring, want reizigers zullen het beste van de Kirgizische gastvrijheid ervaren, iets heel belangrijks voor de Kirgizische bevolking. Sommige yurtkampen zijn uitgerust met een gemeenschappelijke westerse douche en toiletten, maar de meest afgelegen en authentieke yurts hebben meestal geen douche en gewoon eenvoudige latrines buiten. Elektriciteit is willekeurig verspreid, en er is geen WiFi in de yurts.

We proberen altijd om het type accommodatie af te wisselen, om ervoor te zorgen dat de mooiste accommodaties na de meest authentieke komen. Voor meer informatie over de accommodaties, kijk altijd bij “inbegrepen” en “niet inbegrepen”.

Tweepersoonskamers zijn bij de prijs inbegrepen. Als u alleen reist, deelt u een tweepersoonskamer met iemand anders.

U kunt tegen een meerprijs een eenpersoonskamer aanvragen. Wij proberen aan uw verzoek te voldoen, maar het aantal eenpersoonskamers is beperkt per tour. Na uw boeking zullen wij de beschikbaarheid controleren. Als wij u geen eenpersoonskamer kunnen aanbieden, heeft u het recht om uw reservering te annuleren.

10 dagen voor uw vertrek ontvangt u een overzicht van de hotels waar u verblijft.

Gezondheid

Kirgizië is zeer streng als het gaat om het importeren van medicijnen. Meer informatie vindt u op de website van de Belgische Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Het is mogelijk dat bepaalde geneesmiddelen niet in de lijst zijn opgenomen (zoals codein). Als u dagelijks medicijnen gebruikt, informeer u dan voor u uw reis boekt.

Medische voorzieningen

U reist vaak naar afgelegen gebieden, soms binnen enkele uren afstand van medische voorzieningen zoals een arts, apotheker en/of ziekenhuis. Neem altijd een basis eerste hulp kit en uw persoonlijke medicatie mee voor de gehele reisperiode. Daarnaast is er altijd een apotheek in onze voertuigen aanwezig. Informeer uw reisgids altijd over eventuele medische aandoeningen. In geval van ernstige medische problemen worden lokale artsen ingeschakeld. Wij raden onze reizigers ten zeerste aan om een reisverzekering met repatriëringsverzekering af te sluiten.

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Kirgizië. Vaccinatie tegen hepatitis B wordt aanbevolen.

Diarree is een veel voorkomende klacht onder Europese reizigers in Centraal-Azië. Zorg ervoor dat u anti-diarreumgeneesmiddelen meeneemt op uw reis.

Gedurende uw hele reis zullen wij ons best doen om de gewoontes met betrekking tot lichaamsacclimatisatie in hoogte te volgen om hoogteziekte te voorkomen. We zullen ons ook aanpassen aan uw fysieke conditie en ritme. Ondanks al deze maatregelen kan hoogteziekte voorkomen. Reizigers kunnen hoofdpijn, slapeloosheid, verlies van eetlust, algemene vermoeidheid of zelfs misselijkheid voelen.

Wij verzoeken u vriendelijk om eventuele medische contra-indicaties of voedselallergieën aan ons door te geven, zodat wij ons daaraan kunnen aanpassen.

Raadpleeg uw huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de laatste informatie:

Taal

De officiële taal van het land is het Kirgizisch, een Turkse taal die in het Cyrillische alfabet is geschreven en door ongeveer 70% van de bevolking wordt gesproken. Het Russisch wordt echter nog steeds op grote schaal gebruikt. Basis Engels wordt bij de meeste toeristische attracties begrepen. In andere delen van het land kan het nodig zijn om te vertrouwen op handgebaren (of Google Translate). De taalbarrière zorgt nooit voor problemen, omdat u met ervaren gidsen reist die zowel uw eigen taal als de lokale talen vloeiend beheersen.

Bagage

De onderstaande bagagelijst geeft u een algemeen idee van wat u moet meenemen.

Advies

 • Dagrugzak
 • Reisrugzak/duffelbag
 • Zonnebril
 • 50+ zonnebrandcrème
 • Hoed / Muts / Beanie
 • Sjaal
 • Wandel waterfles
 • Wandelschoenen
 • Handdoek
 • Camera & powerbank
 • Zomerkleding
 • Kleding voor koelere avonden
 • Lichte fleece
 • Regenjas of waterdichte zomerjas voor in de bergen
 • Badpak, teenslippers en slippers
 • Uw goed humeur

Kan worden bijgewerkt volgens de gekozen route en reisperiode.

Geld wisselen

De officiële nationale munteenheid van Kirgizië is de Kirgizische SOM (KGS). De SOM is er in 20, 50, 100, 200, 200, 500, 1.000, 2.000, 5.000, 5.000, en 1, 3, 5, 10 munten. Vreemde valuta kan worden ingewisseld bij wisselkantoren en banken in Bishkek, Osh, Karakol en Naryn. Vreemde bankbiljetten moeten nieuw zijn, zonder krassen, gaten of markeringen. Bankkaarten en reischeques zijn niet populair. Visa is meer wijdverbreid dan Mastercard.

Advies

 • Wissel nooit geld in bij de bazaar.
 • Draag altijd wat geld bij je. In de belangrijkste steden van het land vindt u geldautomaten.

Wifi

De WiFi-verbinding in hotels is vrij goed. De meeste pensions, gastgezinnen en yurtkampen zijn niet uitgerust met WiFi. Het uploaden en downloaden van bestanden kan langer duren dan u verwacht. Wees voorbereid op een digitale detox!

Eten

De Kirgizische keuken is geworteld in de nomadische tradities, maar is door de eeuwen heen beïnvloed door vele andere keukens, zoals de Perzische, de Russische, de Chinese en ook de Indiase keuken. Eten is meestal een onverwachte troef van een reis naar Kirgizië. Het zal u verlangen naar meer, zelfs wanneer u terug thuis bent. Sommige nationale gerechten zijn een must-try:

 • plov (pilaf): rijstschotel met ui, wortelen en vlees
 • shorpo: rijke bouillon met groenten en stukjes lamsvlees
 • lagman: getrokken noedels, vlees en groenten
 • manty: gestoomde knoedels gevuld met schaap en ui
 • samsa (samosa): in de kleioven gebakken vleesgebakjes in de tandyr-kleioven
 • naan: brood
 • boorsok: kleine stukjes gebakken deeg, geserveerd met zure room en fruitconfituur
 • Koerdak: aardappel-, lams- en uienstoofpot met kruiden
 • beshbarmak: zelfgemaakte noedels met gehakt en uien met saus
 • chuchuk: paardenvleesworst met paardenvet en verschillende kruiden, een Kirgizische delicatessenzaak
 • shashlik: kebab van lams-, rund- of kippenvlees

Als je een veganist of vegetariër bent, kan het helaas moeilijk zijn om opties te vinden. Dit land houdt van vlees in de hoogste mate, en de meeste, zo niet al hun kenmerkende gerechten bevatten of worden ermee bereid. Dat gezegd hebbende, zijn er zeker restaurants die vegetarische opties bieden, en salades zijn bijna overal beschikbaar.

Advies

 • Eten wordt meestal in enorme hoeveelheden geserveerd, maar dat betekent niet dat je alles op tafel moet opeten. Het maakt deel uit van de gastvrijheidstraditie om de tafel te bedekken met verschillende gerechten.
 • Vermijd het drinken van leidingwater. Plat en bruisend water in elke winkel.
 • Was groenten en fruit voor het eten.
 • Voor vegetariërs: zeg “bez myasa” als je salades bestelt. Het betekent “zonder vlees”. Dit kan handig zijn omdat sommige salades ook gesneden vlees kunnen bevatten (het laat zien hoeveel Kirgizische mensen van ‘hun’ vlees houden).

Veiligheid

Kirgizië is een van de veiligste landen die men kan bezoeken.

Het heeft een zeer laag criminaliteitspercentage en heeft niet de veiligheidsproblemen die je in veel Europese steden tegenkomt. Nooit zult u zich bedreigd voelen als u er bent, zelfs niet als u ’s nachts rondloopt.

Kirgizische mensen zijn zeer hartverwarmend, uiterst vriendelijk en gastvrij, en doen vaak hun uiterste best om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring in hun land hebt. Ze zijn erg nieuwsgierig en zullen zich niet onthouden om u veel vragen te stellen over uzelf, uw familie, uw land etc.

Advies

Zoals in elk land:

 • Laat uw bezittingen niet onbeheerd achter op drukke plaatsen.
 • Draag uw documenten in uw zak. Laat ze niet achter in uw rugzak of tas. Ze kunnen gestolen of verloren gaan.
 • Kijk uit voor zakkenrollers op grote drukke bazaars.

Fooi

Het is niet verplicht om een fooi te geven, maar iedereen zal blij zijn om een klein bedrag te ontvangen. Als u tevreden bent met de aangeboden service, kunt u de fooien overlaten aan chauffeurs, dragers en gidsen. Cafés en restaurants zijn meestal inclusief service in de rekening.

Kleding

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is Kirgizië eigenlijk vrij liberaal. Hoewel het grootste deel van de bevolking moslim is, is dit land officieel geen moslimland en veel culturen en religies leven hier naast elkaar en zijn welkom. Kirgizische mensen beschouwen hun vaderland als seculier en van nomadische afkomst, en er zijn hier geen strikte regels over hoe je je moet kleden.

Je kunt bekijk van de oudere generatie krijgen als je in korte jurken en tops wordt gezien, maar net als in veel andere seculiere landen, is dat alleen maar vanwege culturele en generatiegebonden verschillen in plaats van religieuze verschillen. Net als veel andere plaatsen in de wereld, kleedt de oudere generatie in Kirgizië zich conservatiever, terwijl de jongere generatie veel liberaler is.

Advies

 • Doe wat het meest comfortabel voor je is. Maar houd er wel rekening mee dat Kirgizische mensen hun land niet als moslim zien en niet van je verwachten dat je je volledig bedekt.
 • Neem zeker nog steeds wat kleding mee die je knieën en schouders bedekt voor moskeeën en mausolea. Niemand zal tegen je schreeuwen dat je dat niet doet, maar het is het respectvolle om te doen.
 • Neem comfortabele kleding en schoenen mee. In de zomer is het de moeite waard om kleding van natuurlijke, ademende stoffen mee te nemen.
 • De avonden in de bergen kunnen koel zijn, koud zelfs, vergeet niet een warme fleece, een spijkerbroek, een sjaal en een hoed te nemen.

Weer en beste tijd om te reizen

De beste tijd om Kirgizië te bezoeken is in de zomer: eind mei tot eind september zijn de temperaturen het aangenaamst. In de zomer zijn de dagen warm en zelfs warm in de Chuy of Ferghana valleien (+35-40°C). Maar aangezien 80% van het land boven de 1500m hoogte ligt, zijn de avonden en nachten koel (10°C), met vriesrisico’s boven de 3000m. In het geval van weersomstandigheden die ons verhinderen om bepaalde activiteiten uit te voeren, zullen we ons best doen om alternatieve activiteiten voor te stellen.

 • Koude periode: November, december, januari, februari.
 • Warme periode: April, mei, september, oktober.
 • Warme/hete periode: Juni, juli, augustus, augustus
 • Regenachtige maanden: April, mei.

Advies

 • Gebruik een zonnebrandcrème en draag een zonnebril en een pet tijdens de warme of hete periode. Zorg ervoor dat u gehydrateerd blijft.
 • In de bergen is het veel koeler dan in steden. Aangezien u de bergen oversteekt, moet u rekening houden met het grote verschil tussen de dag- en nachttemperaturen.

Nodige documenten

Buitenlanders komen het grondgebied van de Republiek Armenië binnen via grenscontroleposten. Voor toegang moet een buitenlander in het bezit zijn van een geldig paspoort, inreisvisum of een document van verblijfsstatus, tenzij de Armeense wetgeving of internationale overeenkomsten geen andere procedure voorschrijven. Minderjarige buitenlanders kunnen Armenië binnenkomen in gezelschap van ouders, een ouder of een andere wettelijke vertegenwoordiger of indien men bij zijn ouders, een ouder, een andere wettelijke vertegenwoordiger of een ontvangende organisatie aankomt.

België is opgenomen in de lijst van de landen waarvan de burgers met alle soorten paspoorten eenzijdig zijn vrijgesteld van de visumplicht om de Republiek Armenië binnen te komen. Zij kunnen tot 180 dagen per jaar op het grondgebied van de RA verblijven.

Registratie

In Armenië is geen registratie vereist.

Vluchten

Wij bieden reizen aan met of zonder vlucht.

Indien u een reis zonder vlucht boekt:

 • Boek uw externe vliegtickets zodra u uw reis met Silk Voyage heeft geboekt.
 • Stuur ons uw e-ticket zo snel mogelijk op, zodat wij de door u geboekte tour bij ons kunnen afronden.

Tip: 

Armenië heeft 2 grote luchthavens. De belangrijkste luchthaven is Zvartnots International Airport, gelegen op een afstand van ~12 km van het centrum van Yerevan, terwijl de tweede in Gyumri ligt.

Er is slechts 1 luchtvaartmaatschappij, met directe vluchten naar Yerevan (Zvartnots International Airport):

 • Brussels Airlines

Als alternatief kunt u ook vluchten boeken van een aantal luchtvaartmaatschappijen die vluchten naar Yerevan (Zvartnots International Airport) met transits uitvoeren:

 • Ukraine International Airlines (via Boryspil);
 • Tarom (via Boekarest Otopeni);
 • Austrian Airlines (via Wenen);
 • Veel (via Warschau Chopin);
 • Aeroflot Russian Airlines (via Moscow Sheremetyevo).

Als u een reis met vlucht boekt:

U kunt bij ons vliegtickets boeken. Wij kunnen u concurrerende vliegtickets aanbieden, dankzij de onderhandelingen met onze partners.

Laat het ons weten via het vluchtinformatieformulier als u bij ons vliegtickets wilt kopen. Neem contact met ons op als u hulp nodig heeft van onze klantenservice.

Wanneer de laatste (tweede betaling 60%) betaling van de tour is gedaan, ontvangt u gedetailleerde documentatie van uw tour, inclusief de vliegtickets binnen 7-10 werkdagen voor de vertrekdatum.

Afhankelijk van het aanbod van onze makelaar kunt u ook profiteren van een annuleringsverzekering en een reisverzekering. De verzekeringsgegevens worden uitgelegd in de informatie die bij uw ticket wordt geleverd. Wij zullen het u per e-mail toesturen.

Accomodatie

U verblijft voornamelijk in kleinere hotels, die zeer gezellig zijn en waar u op een zeer gastvrije manier wordt ontvangen. Op deze manier kunt u sneller contact leggen met de lokale bevolking en het land beter leren kennen. Van tijd tot tijd verblijft u ook in 3- tot 4-sterren hotels, afhankelijk van het “inbegrepen” reispakket. U kunt ook 1 of 2 nachten doorbrengen in een gastgezin, onder een sterrenhemel of in een andere unieke slaapplaats, als u iets anders wilt. Daarna staat er weer een comfortabel bed voor u klaar. Voor meer informatie over de accommodatie, kijk altijd bij “inbegrepen” en “niet inbegrepen”.

Tweepersoonskamers met sanitair op de kamer zijn bij de prijs inbegrepen. Als u alleen reist, deelt u een tweepersoonskamer met iemand anders.

Tegen een meerprijs kunt u een eenpersoonskamer aanvragen. Wij proberen aan uw verzoek te voldoen, maar het aantal eenpersoonskamers is beperkt per tour. Na uw boeking zullen wij de beschikbaarheid controleren. Als wij u geen eenpersoonskamer kunnen aanbieden, heeft u het recht om uw reservering te annuleren.

10 dagen voor uw vertrek ontvangt u een overzicht van de hotels waar u verblijft.

Gezondheid

Armenië is streng als het gaat om het importeren van medicijnen. U kunt gedetailleerde informatie krijgen via de volgende link: http://www.pharm.am/index.php/en/import-and-export-control-department

Medische voorzieningen

U reist vaak naar afgelegen gebieden, soms binnen enkele uren van medische voorzieningen zoals een dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Neem altijd een basis eerste hulp kit en uw persoonlijke medicatie mee voor de gehele reisperiode. Informeer uw reisgids altijd over eventuele medische aandoeningen. In geval van ernstige medische problemen worden lokale artsen ingeschakeld.

Diarree is een veel voorkomende klacht onder Europese reizigers in de zuidelijke Kaukasus. Zorg ervoor dat u anti-diarreemedicijnen meeneemt op uw reis.

Raadpleeg uw huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de laatste informatie:

Taal

De officiële taal is het Armeens – een aparte tak van de Indo-Europese taalfamilie. Over het algemeen zijn de staatsgebouwen en openbare plaatsen ook gemarkeerd met Latijnse borden. Naast het Armeens wordt er ook veel Russisch gesproken, en de jonge generatie kan meestal ook in het Engels communiceren.

Bagage

De onderstaande bagagelijst geeft u een algemeen idee van wat u moet meenemen.

 • ruime rugzak;
 • T-shirts, truien, korte broeken, rokken, broeken, afhankelijk van het seizoen;
 • gewone schoenen / comfortabele wandelschoenen met gesloten neuzen /   sandalen / schoenen / laarzen, afhankelijk van het seizoen;
 • een dunne regenjas/jas, afhankelijk van het seizoen;
 • zwemkleding;
 • zonnebrandcrème, zonnebril, muggenafweermiddel.

Bagage moet worden vervoerd in een gemakkelijk draagbare tas, bijvoorbeeld een sporttas, een rugzak of een zachte koffer op wielen.

Geld wisselen

De nationale munteenheid van Armenië wordt “Dram” genoemd (de code is AMD). Er zijn bankbiljetten van 1000, 2000, 5000, 10000, 20000, 50000, 50000, 100000 Dram. Er zijn ook munten van 10, 20, 50, 100, 200, 500 Dram. Vreemde valuta kan worden gewisseld in banken en wisselkantoren in de hele stad. De huidige wisselkoersen zijn te vinden op de officiële website van de Centrale Bank van de Republiek Armenië: http://www.cba.am.

Kredietkaarten (Visa, Master, AmEx, Arca) worden veel gebruikt.

In Yerevan kunt u bij elke stap geldautomaten vinden (straten, supermarkten, winkelcentra, etc.).

Wifi

WiFi-verbinding is beschikbaar in bijna alle hotels, hostels, pensions, restaurants en cafés van Yerevan en provincies.

Eten

De Armeense keuken is de oudste in de Kaukasus. De keuken is ongeveer 2000 jaar geleden gevormd en weerspiegelt de tradities en de geschiedenis van het oude Armenië. De traditionele Armeense keuken heeft een grote verscheidenheid aan rijk gearomatiseerde gerechten. Verse groenten en vlees behoren tot de meest favoriete voedingsmiddelen. Dinerfeestjes voorzien een groots ritueel, vanaf de voorbereiding tot het laatste moment aan tafel.

Een van de meest populaire en exquise gerechten die er zijn:

 • Tolma (koolbladeren, gevuld met rijst en rundvlees / druivenbladeren, gevuld met rijst en gemalen vlees);
 • Spas (Armeense yoghurtsoep met tarwegraan);
 • Ghapama (pompoen, gevuld met rijst, rozijnen, honing, gedroogd fruit, etc., meestal bereid tijdens de kerstperiode);
 • Garni Yarakh (aubergines, paprika’s, tomaten, gevuld met gehakt lam/beef en gehakte groenten);
 • Harissa (dikke pap van gedroogde/geroosterde gebarsten tarwe) en vetrijk vlees, meestal kip/lamsvlees).

Veiligheid

Armenië wordt beschouwd als een van de veiligste landen ter wereld voor zowel solo- als familiereizigers. Toeristen kunnen volop genieten van hun tijd in Armenië zonder enige vorm van angst voor hun eigen veiligheid dankzij het lage misdaadniveau en de gastvrijheid van de lokale bevolking. De straten zijn altijd vol met gelukkige gezinnen, koppels en toeristen, ongeacht de tijd. Armenië staat op de 62e plaats van 128 landen met een score van 10,25 op de ranglijst van de veiligste landen ter wereld van de Global Finance van 2019, uitgebracht op 23 januari.

Armeniërs zijn openhartig, vriendelijk en gastvrij, bereid om u in elke situatie te helpen.

Fooi

Fooien geven in Armenië is niet verplicht. Als u tevreden bent over de ontvangen diensten kunt u een fooi geven aan chauffeurs, dragers, gidsen, enz. Bijna alle restaurants zijn voorzien van een fooi in de eindrekening, maar het is algemeen geaccepteerd onder de Armeniërs om extra fooi aan de obers over te laten.

Kleding

Er zijn geen specifieke strikte regels in Armenië over hoe je je moet kleden. Je bent vrij om alles naar eigen smaak te dragen.

Advies

 • In sommige Armeense kloosters dragen vrouwen een zakdoek/sjaal op hun hoofd en kleding die tot op de knieën reikt om binnen te komen.

Weer en beste tijd om te reizen

Hoewel Armenië een land is met 7 klimaatzones, wordt het klimaat in het algemeen als droog tropisch beschouwd. Heldere zonnige dagen zijn meestal dominant in een jaar. Om helder te zijn – meer dan 300 zonnige dagen. De zomers zijn hier heet, de temperatuur schommelt tussen +22C en +36C. De winters zijn overwegend koud, de gemiddelde temperatuur ligt tussen de -15C en -1C. De bergtoppen zijn bedekt met eeuwige sneeuw, terwijl de hellingen worden omzoomd door alpenweiden. De beste tijd om Armenië te bezoeken is de lente of de herfst wanneer het niet te koud is, de sneeuw gesmolten is en de velden rijp zijn met vruchten en bloemen.

De dagelijkse weersverwachtingen zijn te vinden op de volgende webpagina: http://weather.am.

Advies

 • Gebruik een zonnebrandcrème en draag een zonnebril en een pet tijdens de hete periode. Zorg ervoor dat u gehydrateerd blijft.
 • Het is nogal koud in provincies in vergelijking met Yerevan. Als u van plan bent om bergachtige delen van het land te bezoeken of gewoon naar de buitenwijken wilt gaan, moet u rekening houden met het grote verschil tussen dag- en nachttemperaturen.

Nodige documenten

U heeft een internationaal reispaspoort nodig voor Azerbeidzjan, dat nog minstens 6 maanden geldig is na uw laatste reisdag. Het standaard e-visum wordt binnen 3 werkdagen afgegeven en het dringende e-visum wordt binnen 3 uur afgegeven, ongeacht vakantie en niet-werkdagen. Een e-visum voor de Republiek Azerbeidzjan is geldig voor de periode van 90 dagen met 30 dagen toestemming om in het land te verblijven. Een e-visum heeft een eenmalig karakter. Controleer uw visumplicht voor Azerbeidzjan op deze website: https://evisa.gov.az/.

Registratie

Toeristen moeten zich registreren na 15 dagen verblijf en minder dan 15 dagen verblijf geen registratie nodig. Als je in een hotel verblijft zal het personeel dit automatisch in orde brengen. Je ontvangt een afgestempeld bewijs van registratie met vermelding van de data van je verblijf via onze lokale partnerorganisatie

Vluchten

Wij bieden reizen met of zonder vlucht aan.

Als u een reis zonder vlucht boekt:

 • Boek uw externe vliegtickets zodra u uw reis met Silk Voyage heeft geboekt.
 • Stuur ons uw e-ticket zo snel mogelijk op, zodat wij de door u geboekte tour bij ons kunnen afronden.

Tip: Vier grote luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten naar Bakoe:

 • Turkish Airlines
 • Aeroflot
 • Lucht Astana
 • Lufthansa
 • MAU (Oekraïense luchtvaartmaatschappijen)
 • Pegasus Airlines (lage kosten)

Als u een reis met vlucht boekt:

U kunt bij ons vliegtickets boeken. Wij kunnen u concurrerende vliegtickets aanbieden, dankzij de onderhandelingen met onze partners.

 • Laat het ons weten via het vluchtinformatieformulier als u bij ons vliegtickets wilt kopen. Neem contact met ons op als u hulp nodig heeft van onze klantenservice.
 • Wanneer de laatste (tweede betaling 60%) betaling van de tour is gedaan, ontvangt u gedetailleerde documentatie van uw tour, inclusief de vliegtickets binnen 7-10 werkdagen voor de vertrekdatum.
 • Afhankelijk van het aanbod van onze makelaar kunt u ook profiteren van een annuleringsverzekering en een reisverzekering. De verzekeringsgegevens worden uitgelegd in de informatie die bij uw ticket wordt geleverd. Wij zullen het u per e-mail toesturen.

Accomodatie

U verblijft voornamelijk in kleinere hotels, die zeer gezellig zijn en waar u op een zeer gastvrije manier wordt ontvangen. Op deze manier kunt u sneller contact leggen met de lokale bevolking en het land beter leren kennen. Van tijd tot tijd verblijft u ook in 3- tot 4-sterren hotels, afhankelijk van het “inbegrepen” reispakket. U kunt ook 1 of 2 nachten doorbrengen in een gastgezin, onder een sterrenhemel of in een andere unieke slaapplaats, als u iets anders wilt. Daarna staat er weer een comfortabel bed voor u klaar. Voor meer informatie over de accommodatie, kijk altijd bij “inbegrepen” en “niet inbegrepen”.

Tweepersoonskamers met sanitaire voorzieningen op de kamer zijn bij de prijs inbegrepen. Als u alleen reist, deelt u een tweepersoonskamer met iemand anders.

U kunt tegen betaling een eenpersoonskamer aanvragen. Wij proberen aan uw verzoek te voldoen, maar het aantal eenpersoonskamers is beperkt per tour. Na uw boeking zullen wij de beschikbaarheid controleren. Als wij u geen eenpersoonskamer kunnen aanbieden, heeft u het recht om uw reservering te annuleren.

10 dagen voor uw vertrek ontvangt u een overzicht van de hotels waar u verblijft.

Gezondheid

Gezondheidszorgsysteem in Azerbeidzjan. Het ministerie van Volksgezondheid is verantwoordelijk voor de gezondheidszorg.

Medische voorzieningen

U reist vaak naar afgelegen gebieden, soms binnen enkele uren afstand van medische voorzieningen zoals een arts, apotheker en/of ziekenhuis. Neem altijd een basis eerste hulp kit en uw persoonlijke medicatie mee voor de gehele reisperiode. Daarnaast is er altijd een apotheek in onze voertuigen aanwezig. Informeer uw reisgids altijd over eventuele medische aandoeningen. In geval van ernstige medische problemen worden lokale artsen ingeschakeld. Wij raden onze reizigers ten zeerste aan om een reisverzekering met repatriëringsverzekering af te sluiten.

Gedurende uw hele reis zullen wij ons best doen om de gewoontes met betrekking tot lichaamsacclimatisatie in hoogte te volgen om hoogteziekte te voorkomen. We zullen ons ook aanpassen aan uw fysieke conditie en ritme. Ondanks al deze maatregelen kan hoogteziekte voorkomen. Reizigers kunnen hoofdpijn, slapeloosheid, verlies van eetlust, algemene vermoeidheid of zelfs misselijkheid voelen.

Wij vragen u vriendelijk om ons alle medische contra-indicaties of voedselallergieën mee te delen, zodat wij ons daaraan kunnen aanpassen.

Raadpleeg uw huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de laatste informatie:

0902/88088 (24 uur per dag)

Taal

De primaire en officiële taal van Azerbeidzjan is het Azerbeidzjaans, het Azeri, een Turkse taal die nauw verwant is aan en gedeeltelijk wederzijds verstaanbaar is met het moderne Turks. Azerbeidzjaans is samen met Turks, Turkmenen en Gagauz een lid van de Oghuz tak van de zuidwestelijke groep Turkstalige familie.

Basis Engels wordt begrepen bij de meeste toeristische attracties. In andere delen van het land kan het nodig zijn om te vertrouwen op handgebaren (of Google Translate). De taalbarrière zorgt nooit voor problemen, omdat u reist met ervaren gidsen die zowel uw eigen taal als de lokale talen vloeiend beheersen.

Bagage

De onderstaande bagagelijst geeft u een algemeen idee van wat u moet meenemen.

Advies

 • Dagrugzak
 • Reisrugzak/rugzak/dubbelzak
 • Zonnebril
 • 50+ zonnebrandcrème
 • Hoed / Muts / Beanie
 • Sjaal
 • Wandel waterfles
 • Wandelschoenen
 • Handdoek
 • Camera & powerbank
 • Zomerkleding
 • Kleding voor koelere avonden
 • Lichte fleece
 • Regenjas of waterdichte zomerjas voor in de bergen
 • Badpak, teenslippers en slippers
 • Uw goed humeur

Geld wisselen

De Azerbeidzjaanse Manat is de munteenheid van Azerbeidzjan. De valutacode voor Manats is AZN.

Vreemde valuta kan bij wisselkantoren worden ingewisseld en banken.  Vreemde bankbiljetten moeten nieuw zijn, zonder krassen, gaten of markeringen. Reischeques zijn niet populair.

Centrale Bank:

Centrale Bank van de Republiek Azerbeidzjan:

Website: http://www.cbar.az/

Advies

 • Wissel nooit geld in bij de bazaar.
 • Draag altijd wat geld bij je. In de belangrijkste steden van het land vindt u geldautomaten.

Wifi

De WiFi-verbinding hotels is vrij goed. Baktelekom heeft gezorgd voor gratis wifi zones in parken, pleinen, de Boulevard, Oude Stad, winkelcentra.

Eten

De Azerbeidzjaanse keuken is een van de meest interessante keukens in de Kaukasus en geniet terecht veel erkenning.

De hoofdgerechten kunnen een selectie van de volgende gerechten bevatten:

 • Dolma

Het traditionele recept vraagt om gehakt lamsvlees of rundvlees gemengd met rijst en op smaak gebracht met munt, venkel en kaneel, en gewikkeld in wijnbladeren (yarpaq dolması) of koolbladeren (kələm dolması). Er zijn ook zure zoete kool dolma (turş şirin kələm dolması) en aubergine dolma (qarabadımcan dolması).

 • Badımcan Dolması.

Tomaat, paprika en aubergine gevuld met gehakt van lam of rund gemengd met kikkererwten.

 • Dushbara

Kleine knoedels gevuld met gehakt lamsvlees en kruiden, geserveerd in bouillon.

 • Lavangi

gevulde kip of vis met uien, walnoten, rozijnen, albukhara en alcha kruiden. Een specialiteit van de Talysh regio in Zuid Azerbeidzjan, maar zeer moeilijk te vinden in restaurants.

 • Lyulya kabab

Een mengsel van schapenvlees, kruiden en specerijen die rond een spies worden geperst en gebarbecued, vaak geserveerd met lavash (dunne vellen ongezuurd brood).

 • Qutab

Een soort van pannenkoekenvervanging gevuld met gehakt lam, kaas of spinazie.

 • Dovga

Een soep op basis van yoghurt (matsoni) met zuring, spinazie, rijst, gedroogde erwten en kleine gehaktballetjes van gemalen schapenvlees; warm of koud geserveerd, afhankelijk van het seizoen.

 • Plov is een van de meest verspreide gerechten in Azerbeidzjan, met meer dan 40 verschillende recepten.

Veiligheid

Azerbeidzjan is relatief veilig om te bezoeken.

Azerbeidzjaanse mensen zijn zeer hartverwarmend, zeer vriendelijk en gastvrij, en doen vaak hun uiterste best om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring in hun land hebt.

Advies

Zoals in elk land:

 • Laat uw bezittingen niet onbeheerd achter op drukke plaatsen.
 • Draag uw documenten in uw zak. Laat ze niet achter in uw rugzak of tas. Ze kunnen gestolen of verloren gaan.
 • Kijk uit voor zakkenrollers op grote drukke bazaars.

Fooi

Het is niet verplicht om een fooi te geven, maar iedereen zal blij zijn om een klein bedrag te ontvangen. Als u tevreden bent met de aangeboden service, kunt u de fooien overlaten aan chauffeurs, dragers en gidsen. Cafés en restaurants zijn meestal inclusief service in de rekening.

Kleding

Er zijn geen strikte regels met betrekking tot de kleding die in Azerbeidzjan gedragen moet worden, met name in de steden. De kleding mag echter niet te provocerend zijn: vrouwen moeten afzien van het dragen van nauwsluitende jurken, korte rokken en lage halzen.

Weer en beste tijd om te reizen

De beste tijd om Azerbeidzjan te bezoeken is van april tot juni en van september tot oktober. Het grondgebied van Azerbeidzjan heeft 9 klimaatzones van de in totaal 11 zones ter wereld – van de subtropen tot de alpenweiden.

De gemiddelde jaarlijkse temperatuur varieert tussen -10°C in de berggebieden en +3°C in het laagland, met een gemiddelde temperatuur van juli die varieert van +5°C tot +27°C in de respectieve gebieden. In de zomer kan de luchttemperatuur oplopen tot +45°C, terwijl de berggebieden op winternachten een temperatuur van -40°C kunnen hebben.

De regio heeft sterke noordenwinden, vooral in de herfst.

Nodige documenten

U heeft een internationaal reispaspoort nodig om Georgië te bezoeken, dat nog minstens 6 maanden geldig is na uw laatste reisdag. Burgers van de Europese Unie hebben geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen.

Registratie

Toeristen registreren zich bij de paspoortcontrolebalie van de internationale luchthaven van (Tbilisi, Batumi, Kutaisi).

Vluchten

Wij bieden vluchten aan met of zonder vlucht.

Als u een reis zonder vlucht boekt:

 • Reserveer uw externe tickets zodra u uw reis met Silk Voyage heeft geboekt.
 • Stuur uw E-ticket zo snel mogelijk op, zodat wij de door u geboekte tour kunnen afronden en organiseren.

Opmerking: Er is slechts één luchtvaartmaatschappij die de directe vlucht naar Tbilisi uitvoert:

 • Georgian Airlines

Transitvluchten:

 • Lufthansa
 • Airbaltic
 • Turkse luchtvaartmaatschappijen
 • Oekraïne Internationale Luchtvaartmaatschappijen

Als u een reis met vlucht boekt:

U kunt bij ons vliegtickets boeken, omdat wij u dankzij de onderhandelingen met onze partners concurrerende tarieven kunnen aanbieden.

Laat het ons weten via de Vluchtinformatie van, of u bij ons vliegtickets wilt kopen. Neem contact met ons op voor het geval u hulp nodig heeft van ons klantenondersteuningsteam.

Wanneer de tweede laatste betaling (60%) van de tour is gedaan, ontvangt u gedetailleerde documentatie van uw tour, inclusief de vliegtickets binnen 7-10 werkdagen voor de datum van vertrek.

Afhankelijk van het aanbod van onze makelaar kunt u ook profiteren van een annuleringsverzekering en een reisverzekering. De verzekeringsgegevens worden uitgelegd in de informatie die bij uw ticket wordt geleverd. Wij sturen u alle benodigde informatie per e-mail.

Accomodatie

Wij bieden voornamelijk verblijf in kleinere hotels aan, die bijzonder zijn in hun gezellige en uiterst gastvrije manier. Dit helpt u om sneller een beter contact te maken met de lokale bevolking en om het land en de lokale cultuur beter te leren kennen. Van tijd tot tijd verblijft u ook in een hogere categorie van de hotels, zoals 3- en 4-sterren hotels, afhankelijk van het budget van het reispakket. U kunt ook 1 of 2 nachten onder de sterrenhemel of in een andere unieke slaapplaats doorbrengen, uiteraard staat er daarna een comfortabel bed voor u klaar. Voor meer informatie over de accommodatie kunt u altijd uw tour “inbegrepen” en “niet inbegrepen” controleren.

De prijzen voor de genoemde rondleidingen worden per pax gegeven in een tweepersoonskamer.

Indien u alleen reist en u de eenpersoonskamer nodig heeft, wordt het supplement van een eenpersoonskamers bij de prijs opgeteld (per persoon in een tweepersoonskamer).

10 dagen voor de vertrekdatum ontvangt u een overzicht van de hotels waar u verblijft.

Gezondheid

Het is ten strengste verboden om enige vorm van verdovende of psychotrope geneesmiddelen te importeren. In geval van enige vorm van chronische ziekten of de noodzaak van het nemen van dat soort geneesmiddellen nodig voor de behandeling, gelieve dit vooraf te melden voor de bevestiging van de tour.

Medische voorzieningen 

Op het grondgebied van Georgië zult u veel reizen in verschillende regio’s, soms uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en ziekenhuis. Neem altijd een basis eerste hulp kit en uw persoonlijke medicatie mee voor de hele periode van uw reis. Informeer uw gids altijd over de medische omstandigheden.  In geval van ernstige medische problemen worden lokale artsen ingeschakeld. Let op, er zijn geen verplichte vaccinaties voor Georgië. Maar het is noodzakelijk om er rekening mee te houden, dat Georgische nationale voeding niet zo gemakkelijk te verteren is, dus houd er rekening mee dat u de spijsverteringspillen mee moet nemen.

Raadpleeg uw huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de laatste informatie.

0902/88088 (24 uur per dag)

Taal

De officiële taal van het land is Georgisch en 95 % van de bevolking spreekt Georgisch. Het unieke Georgische alfabet en schrift wordt alleen gebruikt op het grondgebied van Georgië. In de hoofdstad van Georgië en enkele andere meest bezochte, toeristische delen van het land spreken veel mensen Engels en Russisch. Natuurlijk zullen we in de andere, meer bergachtige delen en regio’s van het land niet met dezelfde situatie te maken krijgen. In dit geval heb je altijd de mogelijkheid om Google Translate of gebaren te gebruiken om de barrière te doorbreken.

Bagage

De onderstaande bagagelijst geeft u een algemeen idee van wat u mee moet nemen op uw reis.

 • T-shirts,
 • Een trui of fleece voor de avond,
 • Een dunne regenjas,
 • Zwemkleding,
 • Hoofddeksels,
 • Stevige wandelschoenen,
 • Normale schoenen en sandalen,
 • Waterfles,
 • Zonnebrandcrème, zonnebril, muggenafweermiddel,
 • Een geldzakje of riem voor onder de kleding is altijd een goed idee.

Geld wisselen

De officiële nationale munteenheid van Georgië is Lari (Gel), bestaande uit 100 tetri. Vreemde valuta kan worden gewisseld in de bank, op de luchthaven zelf en ook op plekken waar geld wordt gewisseld. Betaling kan worden gedaan met elk type kredietkaart (visum, mastercard).

Wifi

Als de Wi-Fi-verbinding in het café is beveiligd met een code, zullen medewerkers deze code aan hun gasten verstrekken. Een gratis Wi-Fi-verbinding – Tbilisi houdt van je of Tbilisi gasten kunnen worden aangesloten in de metro.

Eten

Georgische keuken: Dit is de mix van heerlijk eten en smaken, voornamelijk smaakvol vlees en groenten. Bekijk a.u.b. de must eat lijst:

 • Champignons gebakken op Georgische Ketsi met uien, kruiden en Georgische smaken.
 • Chakhokhbili: Kip met smaak, kruiden en uien op traditionele Georgische wijze gemaakt.
 • Aubergine met Georgische noten
 • Kaas Sulguni:  Zoutachtige, zachte Georgische kaas
 • Shoti brood: Georgisch traditioneel brood
 • Churchkhela: Georgisch snoepje met druivensap en nootjes erin

Als je veganist of vegetariër bent, kun je gemakkelijk een aantal gerechten zonder vlees kiezen.

Let op:

Was fruit en groenten voor het eten.

Voor veganisten: bij het bestellen van een salade moet je aangeven dat je er een zonder vlees wil.

Veiligheid

Georgië is een van de veiligste landen om te bezoeken.

De criminaliteit is zo laag, dat u zich ’s avonds helemaal veilig kunt voelen om een wandeling te maken.

Georgiërs zijn zeer hartverwarmend, uiterst vriendelijk en gastvrij en doen vaak hun uiterste best om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring en herinneringen in hun land heeft.

Advies:

Zoals in elk ander land:

 • Laat uw bezittingen niet onbeheerd achter in de drukke plaatsen.
 • Draag uw documenten in uw zak. Laat ze niet achter in uw rugzak of tas. Ze kunnen gestolen of verloren gaan.
 •  Kijk uit voor zakkenrollers op grote overvolle bazaars.

Fooi

Het is niet verplicht om een fooi te geven, maar iedereen zal blij zijn om een klein bedrag te ontvangen. Als u tevreden bent met de aangeboden service kunt u de fooien overlaten aan chauffeurs, dragers, gidsen en hotelpersoneel. Bij de meeste restaurants is een fooi bij de rekening inbegrepen.

Kleding

Georgië is eigenlijk vrij liberaal. De Georgische bevolking beschouwt haar vaderland als seculier en modern, en er zijn hier geen strikte regels over hoe zich te kleden.

De oudere generatie zal je misschien wel een beetje bekijken als je in korte jurken en tops gezien wordt, maar net als in veel andere seculiere landen is dat alleen maar vanwege culturele en generatiegebonden verschillen in plaats van religieuze verschillen. De Georgische modestijl ligt meestal dicht bij de Europese.

Advies

Doe aan wat het meest comfortabel voor je is.

Neem zeker nog steeds wat kleren mee die je knieën en schouders bedekken tijdens je bezoek aan kerken, ook al hebben de meeste van hen sjaals voor je om te gebruiken.

Neem comfortabele kleding en schoenen mee. In de zomer is het de moeite waard om kleding van natuurlijke, ademende stoffen mee te nemen.

Weer en beste tijd om te reizen

De beste tijd om Georgië te bezoeken is in de lente of de herfst: eind april tot half mei of eind september tot half oktober bieden de meest aangename temperaturen (rond +14°C tot +26°C). Het regent in die periodes ook niet veel. In deze periodes kunt u genieten van de warmte zonder dat het onaangenaam warm wordt, zoals in de zomer, wanneer de temperatuur kan oplopen tot +40°C. In de winter kunnen de temperaturen oplopen tot -0-20 °C.

 • Koude periode: November, december, januari, februari.
 • Warme periode: Maart, april, mei, oktober.
 • Warm+heet: September.
 • Warme periode: Juni, Juli, Augustus

Advies

Gebruik een zonnebrandcrème en draag een zonnebril en een pet tijdens de hete periode. Zorg ervoor dat u gehydrateerd blijft.

In de bergen is het meestal veel koeler dan in steden. Als je de bergen of de woestijn gaat bezoeken, moet je rekening houden met het grote verschil tussen dag- en nachttemperaturen.

Paswoord vergeten?